BIO SPIRULINA 500 MG (300 TBL.)

BioSpirulina je 100% sladkovodná modro-zelená riasa Arthrospira platensis obahujúca vzácné fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadných iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Spirulina je tiež vynímočným zdrojom beta karotenu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzýmov, vitamínov, minerálnych látok, proteínov a všetkých esenciálnych aminokyselín.

Spirulina je najbohatším zdrojom beta karotenu, ktorý má značné terapeutické účinky.

Nejvýznamnejším farbivom v spiruline je fykocyanin. Tento proteinový komplex tvorí približne 15% celej hmotnosti. Fykocyanin má značné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky.

Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné čistiace a detoxikačné účinky, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu.

Spirulina obsahuje komplex niekoľkých karotenoidov bohatých na antioxidanty.

Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov železa, ktoré hraje zásadnú rolu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v spiruline je niekoľkanásobne vyšší než v ostatních potravinách a jeho vstrebateľnost je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov výživy.

Obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorý je všeobecne deficitný vo výžive.

BioSpirulina obsahuje rad enzýmov, ktoré pomáhájú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu.

Polysacharidy v Spiruline sú v organizme ľahko a rýchlo vstrebateľné, majú nízky glykemický index.

BioSpirulina dodá vášmu telu živiny a energiu a vyčistí ho celkom prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne výrazne prospeje.

Doporučené dávkovanie: 2× denně 2–5 tabliet minimálne 15 minut pred jedlom, zapiť pohárom vody.

Zloženie: 100% riasa spirulina (arthrospira platensis) v BIO kvalite. BioSpirulina neobsahuje žiadne konzervačné látky a farbivá. Tablety sú zlisované pod tlakom bez pojivých látok.

Váha s obalom cca 184 g

13,99 €
Kategória: 
Vaše hodnotenie: 

Komentáre

Obrázok používateľa košíček
Pridané používateľom košíček dňa

Predstavte si rastlinu, ktorá vie vášmu telu dodať výživu tým, že obsahuje väčšinu proteínov čo potrebujete na prežitie. Okrem toho chráni vás pred alergickými reakciami, posilňuje váš imunitný systém, pomáha udržiavať vyrovnané hladiny cholesterolu a krvného tlaku a dokonca vás ochraňuje aj pred rakovinou.

Existuje vôbec takáto „super potravina“?

Áno. A volá sa Spirulina.

Na rozdiel od rastlín, ktoré pestujete doma v záhradne, je táto „zázračná“ rastlina vlastne formou modro-zelenej riasy. Rastie zvyčajne na povrchu teplých vôd.

 

Krátka história Spiruliny

Spirulina je jednoduchý jednobunkový organizmus, ktorý dostal svoje meno z latinského slova „helix“ alebo „spiral“ (špirála) práve na základe svojho vonkajšieho špirálovitého vzhľadu. Patrí do rodu cyanobaktérií a odborne sa nazýva Arthrospira platensis.

Užívanie spiruliny ako potraviny sa datuje už od 9. storočia v oblasti Čadského jazera v Afrike a verí sa, že Aztékovia v Mexiku ju využívali ešte skôr.

Z historických záznamov je známe, že spirulina sa zbierala v oblasti jazera Texcoco a následne sa z nej robili koláčiky, ktoré sa ďalej predávali.

Európsky vedci počas svojej misie znovuobjavili spirulinu práve v oblasti, ktorá sa považovala za miesto jej pôvodu. Spirulina sa v tom čase zbierala a predávala na miestnych trhoch vo forme suchých koláčikov, nazývaných „dihé“, ktoré mohli ľudia použiť ako základ pri mnohých jedlách.

Spirulina sa do obchodov dostala až niekedy v osemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy jedna francúzska spoločnosť spustila svoj prvý veľkovýrobný závod.

O niekoľko rokov neskôr sa do výroby spiruliny pustila už aj Amerika a Japonsko.

 

Mohla by táto potravina skoncovať s hladovaním vo svete?

Dnes sú tieto nutrične bohaté riasy využívané po celom svete najmä pri liečbe chorôb. Zároveň sa vedú diskusie o tom, že by mohli byť udržateľným zdrojom potravy, ktorý by mal vysoký potenciál na ukončenie hladu vo svete.

Na rozdiel od iných rastlín, ktoré sa musia pestovať a vyžadujú si istú starostlivosť, spirulina je schopná prežiť extrémne zmeny teplôt a bez povšimnutia ďalej rásť.

Podľa štúdií sa spirulina úspešne využíva pri liečbe širokého spektra chorôb a tiež pri liečbe ľudí, ktorí sa otrávili vodou kontaminovanou arzénom.

 

Ako spirulina pomohla zachrániť milióny ľudí otrávených arzénom

Väčšina z nás považuje čistú, pitnú vodu za samozrejmosť. Sú však žiaľ krajiny, napríklad Bangladéš, kde je takáto voda luxusom.

Väčšina zdrojov vody v Bangladéši je silne znečistená arzénom. Až do konca minulého storočia sa však dalo pre liečbu pacientov umierajúcich na otravu arzénom urobiť len veľmi málo.

Výskumníci v Bangladéši urobili štúdiu založenú na trojmesačnom pokuse v nemocnici, kedy sa 33 pacientom podávala spirulina a 17 pacientov dostávalo placebo dávky.

Výsledok ukázal, že u 82% z tých, ktorí užívali spirulinu nastalo výrazné zlepšenie stavu.

 

Naštartovanie imunitného systému – vplyv spiruliny na Candidu a AIDS

Podľa štúdie vydanej Ústavom akvakultúry na Taiwane, má spirulina výrazný pozitívny vplyv na imunitný systém.

Výskumníci umiestnili biele krevety do morskej vody obsahujúcej teplovodný extrakt spiruliny pred tým, ako ich premiestnili do morskej vody s hodnotou pH 6.8. Kontrolná skupina nebola v kontakte so spirulinou.

Krevety vystavené morskej vode so spirulinou boli schopné lepšie a rýchlejšie reagovať na vysokú hladinu pH ako tie, ktoré sa do kontaktu so spirulinou nedostali.

Pozrime sa teraz ale, čo môže táto schopnosť spiruliny znamenať pre váš imunitný systém:

 

Candida a autoimunitné ochorenia

Ak trpíte autoimunitným ochorením ako napríklad Crohnova choroba, syndróm chronickej únavy, Lupus či fibrolyalgia, potom chronické mykózy môžu byť zodpovedné za vznik i zhoršenie príznakov týchto ochorení.

Zistilo sa, že spirulina podporuje rast zdravej bakteriálnej flóry v črevách, vďaka čomu sú kvasinky udržateľné pod kontrolou.

 

HIV a AIDS

Lieky ako AZT využívané pri liečbe pacientov nakazených HIV and AIDS môžu tiež spôsobovať symptómy, ktoré by mali vlastne liečiť.

Avšak ukázalo sa, že spirulina pomáha deaktivovať u ľudí imunodeficientný stav, ktorý sa spája s HIV a AIDS.

 

Už žiadne kýchanie

Ak trpíte sezónnymi alergiami, nie ste v tom sami.

Milióny ľudí sú alergické na peľ, ambróziu, prach, plesne, zvieracie chlpy a nespočetné množstvo ďalších kontaminantov v prostredí, čo môže výrobcov vreckoviek uistiť o stabilnej budúcnosti tohto biznisu.

Veľa ľudí, ktorí trpia alergickými nádchami sa však, žiaľ, lieči iba liekmi na predpis alebo aj bez predpisu, ktoré môžu často viac uškodiť ako pomôcť.

Antihistaminiká sú navrhnuté tak, že v podstate potláčajú imunitný systém, čo má za následok zníženie odolnosti voči chorobe a zvýšenie závislosti na lieku.

Dokonca i niektoré lieky na astmu sa spájajú s vážnymi vedľajšími účinkami.

A práve v týchto prípadoch sú prírodné liečebné metódy, napríklad aj s využitím spiruliny, veľmi vhodné!

Podľa jednej štúdie pacienti, ktorí pri liečbe užívali spirulinu, uvádzali úľavu od príznakov bežne spájaných s alergickými nádchami ako soplenie či upchanie nosa, kýchanie a svrbenie, práve po užití spiruliny.

 

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je vážny zdravotný problém, ktorý v súčasnosti ovplyvňuje milióny ľudí na celom svete.

Ak mávate vysoký krvný tlak, zvyšuje sa vaše riziko úmrtia na srdcový infarkt alebo mozgovú porážku.

Dobrá práva je, že ak budete dodržiavať správnu životosprávu, budete dostatočne cvičiť a využívať techniky na zvládanie stresu, môže sa váš krvný tlak znormalizovať a spolu s ním sa zoptimalizuje i váš zdravotný stav.

Štúdia, ktorá sa uskutočnila v Ústave biochémie v Mexiku, ukázala, že 4,5 gramov spiruliny podávanej každý deň dokáže regulovať krvný tlak u žien i mužov vo veku 18 až 65 rokov bez toho, aby sa počas šesť týždňového experimentu robili akékoľvek zmeny v stravovaní.

Prečítajte si viac o vysokom krvnom tlaku a najmä o tom ako ho dostať do „normálu“ bez toho, aby ste museli siahnuť po potenciálne nebezpečných liekoch.

 

Pomáha prirodzene vyrovnať hladinu cholesterolu

Užívanie lieky na cholesterol?

Desiatky miliónov ľudí denne užíva lieky na zníženie cholesterolu a podľa „expertov“ by ich mali užívať i milióny ďalších, vrátane detí!

Ak ste voči tomuto odporúčaniu skeptickí, prečítajte si zopár článkov poukazujúcich na nebezpečenstvo užívania statínov.

Statíny sú zodpovedné za mnoho nežiaducich a najmä nebezpečných vedľajších účinkov, vrátane:

■ Sexuálnej disfunkcie
■ Anémie
■ Poruchy imunitného systému
■ Dysfunkcie pankreasu a pečene (vrátane možného zvýšenia pečeňových enzýmov)
■ Šedého zákalu
■ Zvýšeného rizika rakoviny

Lieky na zníženie cholesterolu sa spájajú aj s vážnymi problémami svalov ako polyneuropatia (poškodenie nervov v rukách a chodidlách) a rabdomyolíza (vážne degeneratívne poškodenie svalového tkaniva).

Existujú dokonca záznamy, z ktorých možno predpokladať, že užívanie statínov môže zvýšiť riziko vzniku Lou Gehrigovej choroby.

Našťastie, existujú spôsoby ako znížiť cholesterol prírodným spôsobom.

Vyhýbanie sa fruktóze a obilninám, cvičenie, ktoré je samozrejme na samom vrchole zoznamu, ale aj spirulina dokážu pomôcť.

V štúdii, do ktorej boli zapojení pacienti vo veku 60 až 87 rokov sa zistilo, že tí, ktorým bolo podávaných denne 8 gramov spiruliny po dobu 16 týždňov, vykazovali nižší cholesterol ako tí, ktorí užívali iba placebo.

 

Zníženie rizika mozgovej príhody

Ľudia trpiaci srpkovitou anémiou alebo vodenými srdcovými ochoreniami sú vystavení najvyššiemu riziku pre stav, ktorý sa nazýva mozgová alebo cerebrálna ischémia.

Mozgová ischémia je vlastne stav, kedy do mozgu neprúdi dostatok krvi, čo spôsobuje kyslíkovú depriváciu a následne môže viesť až k mŕtvici.

Aj 10 sekundové prerušenie prúdenia krvi do mozgu môže zapríčiniť úpadok do bezvedomia, čo má ďalšie vážne zdravotné následky.

V štúdii, ktorej sa venoval Inštitút farmaceutickej technológie v Indii, sa zistilo, že dávka spiruliny v objeme 180 mg na 1 kg váhy má ochranné účinky na mozog a nervový systém potkanov, ktoré boli vystavené veľkému množstvu voľných radikálov v porovnaní s tými, ktorým spirulina podávaná nebola.

Tento test poukázal na veľmi sľubné ochranné účinky spiruliny v prípadoch rizika mozgovej porážky.

 

Pomáha znížiť riziko rakoviny

Rakovina je hlavnou príčinou úmrtí u dospelých ľudí v západných krajinách mladších ako 70 rokov. V prípade tak závažného ochorenia je preto prevencia omnoho viac dôležitá ako akákoľvek liečba.

Prevencia vám môže doslova zachrániť život.

Prvým odporúčaním ako znížiť možné riziko vzniku rakoviny je eliminácia cukrov/fruktózy, obilnín a spracovaných potravín. Prísady ako fruktóza doslova “kŕmia“ rakovinové bunky, vďaka čomu sa im v tele veľmi dobre darí.

Rovnako je tiež veľmi vhodné tráviť čas na slnku, samozrejme v zdravej miere, pretože slnko zvyšuje hladinu vitamínu D v tele a tak znižuje riziko vzniku rakoviny až o polovicu!

Spirulina však môže byť v prípade prevencie rakoviny tiež prospešná.

Podľa istej čínskej štúdie, spirulina obsahujúca selén obmedzuje rast buniek typu MCF-7 pri rakovine prsníka.

 

Zdravá pre vegetariánov – viac proteínu ako v červenom mäse

Keď sa zamyslíte nad príjmom proteínov, pravdepodobne si predstavíte jedlo z organických vajec alebo kvalitného hovädzieho, poprípade ešte možno proteínový nápoj.

Ak ste vegetarián, môžete siahnuť aj po rastlinných zdrojoch proteínov, akými sú orechy, strukoviny, fazuľa a sójové produkty.

Sója žiaľ nie je tak zdravá ako sa zdá a žiadna z uvedených potravín vám nedodá také množstvo proteínu ako spirulina.

Spirulina obsahuje 65 až 71 percent čistého proteínu, čo je naozaj dosť v porovnaní s hovädzím, ktoré obsahuje len 22 percent a strukovinami, v ktorých nájdete iba 26 percent.

Okrem toho, že spirulina obsahuje vysoké množstvo proteínov, je výborným zdrojom životne dôležitých aminokyselín a minerálnych látok, ktoré sa ľahko vstrebávajú do tela. Na to, aby ste nahradili príjem bielkovín z jedla, vám budú stačiť len dve polievkové lyžice spiruliny.

 

Optimálne množstvo spiruliny – typy a dávkovanie

Keďže existuje mnoho druhov spiruliny, je dôležité, aby ste sa najprv povenovali zbieraniu informácií pred tým, ako si niektorý z nich kúpite.

Zároveň treba myslieť na to, že spirulina, ktorá rástla v nekontrolovaných a neudržiavaných oblastiach (napríklad Čína alebo India), môže obsahovať ťažké kovy a iné toxíny.

Pri výbere preto určite siahnite po organickej spiruline z vierohodného zdroja.

Spirulinu sa predáva v granulách, kapsuliach, tabletách alebo v prášku. Najkvalitnejšiu spirulinu v Česku a na Slovensku kúpite na týchto miestach.

Bežná odporúčaná denná dávka sa pohybuje medzi 3 až 5 gramami. Postupne môžete tieto dávky zvyšovať aj na dvojnásobok či trojnásobok.

Vyššie dávky vám nijako neuškodia – no uvedené množstvo je dobré aspoň na začiatok. Pamätajte, že pri užívaní spiruliny je potrebné zvýšiť i príjem vody, aby ju telo vedelo lepšie absorbovať.

 

Dôležitá poznámka k dávkovaniu

Okrem toho, že vás spirulina doslova nakopne množstvom vitamínov a esenciálnych minerálov, je tiež účinným detoxikátorom.

Práve preto je dobre začať s malými dávkami.

Keď uvidíte ako vaše telo bude na ňu reagovať, môžete dávky postupne zvyšovať.

 

Možné nežiaduce účinky

Spirulina je bezpečným zdrojom proteínov (bielkovín), živín, vitamínov a minerálnych látok, ktoré užívame už stáročia.

Aj keď doteraz nie sú zaznamenané žiadne vedľajšie účinky spájané s konzumáciou spiruliny, vaše telo môže zareagovať aj na základe toho, v akom je momentálne stave. Pozrime sa na niekoľko možných reakcií, čo znamenajú a ako sa s nimi vysporiadať.

Najbežnejšie reakcie, ktoré sa môžu vyskytnúť, sú:

■ Mierna horúčka – vysoký obsah bielkovín v spiruline zvyšuje metabolizmus, čo môže viesť k zvýšeniu telesnej teploty.
■ Tmavozelená stolica – spirulina odstraňuje odpad nahromadený v hrubom čreve, čo môže zapríčiniť tmavšiu stolicu. Zazelenanie sa dá vysvetliť veľkým množstvom chlorofylu, ktorý sa v spiruline nachádza.
■ Nadmerná plynatosť – tento stav znamená, že vaše trávenie nefunguje tak, ako by malo, alebo máte v črevách nahromadeného priveľa plynu.
■ Pocity vnútornej nervozity – vaše telo premieňa proteíny na tepelnú energiu, čo môže spôsobiť krátkodobé pocity vnútorného nepokoja.
■ Vyrážky a svrbenie pokožky – ide o krátkodobú záležitosť, ktorá prichádza spolu s prečistením hrubého čreva.
■ Dočasná únava – býva spôsobená detoxikáciou a môžete mať pocit vyčerpania a potrebu odpočinku.

Nezabúdajte na to, že vášmu telu chvíľku potrvá, kým si zvykne na spirulinu.

Najlepšie sa môžete spomínaným reakciám vyhnúť tak, že si budete dávky spiruliny zvyšovať postupne. Vtedy uvidíte, ako na to bude vaše telo reagovať.

Pite viac vody, vyhýbajte sa stresu, jedzte zdravo a doprajte si dostatok oddychu.

 

Dôležité kontraindikácie pre spirulinu

Aj napriek tomu, že spirulina je úplne prírodná a vo všeobecnosti považovaná za zdravú potravinu, existuje niekoľko kontraindikácií, o ktorých by ste rozhodne mali vedieť.

Spirulinu by ste nemali užívať, ak trpíte alergiou na morské plody a jód.

Ak ste tehotná, kojíte alebo ak trpíte hypertyreózou, mali by ste sa o užívaní spiruliny poradiť so svojim lekárom.

 

Záver

Ako vidíte, spirulina môže slúžiť ako „super potravina“. Len nezabúdajte na to, že je potrebné mať dostatok informácií a vedomostí. Je to ten najlepší spôsob, ako môžete dbať o svoje zdravie!

Na záver ešte zosumarizujeme prehľad najčastejších ochorení pri ktorých Vám spirulina dokáže pomôcť:

■ Prevencia rakoviny
■ Srdcovo-cievne (kardiovaskulárne) ochorenia
■ Vysoký krvný tlak (hypertenzia)
■ Zníženie hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi
■ Cukrovka (diabetes) typu 2
■ Choroby pečene – cirhóza a stukovatelá pečeň
■ Detoxikácia a regenerácia pečene
■ Kvasinkové infekcie (candida)
■ Výživové ochorenia
■ Anémia (chudokrvnosť)
■ Úľava od príznakov sezónnych alergií, soplenia a upchatia nosa
■ Nedostatok vitamínov A, B12 a ďalšie
■ Nedostatok železa
■ Nedostatok GLA (kyselina gama-linolénová)
■ Ženské ťažkosti – problémy s menštruáciou, bolestivá menštruácia
■ Posilnenie a podpora oslabenej imunity
■ Zníženie symptómov pri reumatoidnej artritíde (reuma)
■ Zníženie bolesti kĺbov a kostí
■ Autoimunitné ochorenia

 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/01/spirulina-...

Zdroj: www.badatel.net

UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!